luni, 13 iulie 2009

Unde noul incearca sa se impleteasca cu vechiul

Exista in Bucuresti un loc foarte interesant, unde noul incearca sa se impleteasca, la propriu, cu vechiul. Daca mergi in Piata Revolutiei, te asezi cu spatele la “monumentul-maslina” si privesti spre bulevardul Magheru o sa dai cu ochii de un amestec al tuturor stilurilor arhitectonice din oras.

In dreapta, in spate, sunt blocurile comuniste clasice, construite dupa principiul „strictul necesar, nimic altceva”. Cenusiul caracteristic si ingramadirea pe verticala. In stanga, arhitectura de sfarsit de secol XIX, in stil baroc, de coloratura franceza: Biblioteca Centrala Universitara. Tot in stanga, mai in spate, liniile drepte ale unui bloc interbelic.

Si, in sfarsit, in centru, sediul Uniunii Arhitectilor din Romania, care incearca, ca un produs 2 in 1, sa salveze vechiul si sa-l transforme in nou. Cladirea a fost construita inainte de anul 1884, avand initial o destinatie rezidentiala. Devenita ruina de-a lungul timpului, a fost transformata la inceputul anilor 2000 intr-o cladire de birouri.

„O ruină cu valoare ambientală, arhitecturală şi istorică, inscrisă in Lista Monumentelor Istorice, a fost integrată urbanistic şi ambiental intr-un prezent arhitectural, iar intervenţia a fost făcută cu "măsură, discreţie şi respect", păstrăndu-se minimal infăţişarea de odinioară”. Oare?....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu